divendres, 18 de gener del 2008

Programa 4 - La setmana dels barbuts


(Escolteu el programa en directe)

Som al gener, el primer mes de l’any, l’hereu de l’any anterior. Ja heu fet els vostres bons propòsits per aquest any que encetem?
Som en ple hivern. Fred rigorós i possibilitat de veure la neu més o menys de prop. S’acosta la setmana dels barbuts: la setmana més freda de l’any, entre el 15 i 17 de gener, quan escau sant Pau ermità, sant Maür i sant Antoni Abat.
L’hivern no convida a la festa, sinó al recolliment al voltant d’una bona llar de foc. Però vénen dies de festa a Vallromanes: s’acosta Sant Vicent, el 22 de gener, el nostre patró hivernal. I sobre això del fred i la festa, ja en tornarem a parlar per Carnestoltes, us sembla?
Un dels objectius d’aquest programa és oferir a tots els oients els referents en català del refranyer d’aquelles dites que sovint sentim en castellà o que ens han arribat a través d’altres idiomes. El refranyer català és ric i té resposta o equivalent a qualsevol expressió estranya a la nostra llengua.

Així, avui, cercarem equivalents en català a alguns refranys castellans sobre Sant Antoni abat. Els podeu trobar al Refranyer català-castellà que comparteixo amb vosaltres a Internet.

 1. En San Antón, dale un tiento al perdigón; si no está, deja la Virgen pasar - Per Sant Antoni de gener penja el perdigot on et vingui bé, i si no vol cantar, penja'l per Sant Sebastià.
 2. Las cinco dan ya con el sol, el día de San Antón - Per sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré
 3. Por san Antón, gallinita ponPer Sant Anton, la gallina pon
 4. Por san Antón, media hora más de sol - Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap
 5. Por San Antonio de enero, camina una hora más el traginero - Per Sant Antoni de gener camina una hora més el traginer
 6. Por san Antonio hace un frío de los demonios - Per sant Antoni fa un fred del dimoni
 7. San Antón, que barre las nieblas a un rincón - Sant Anton treu la boira del món
 8. Si sale con barba San Antón; si no, la Purísima Concepción - Si surt amb barba serà sant Antoni i si surt amb cua, serà el dimoni.
Sense més dilacions, encarem ja el santoral del mes i diguem alguna cosa de les diades més destacades.

 • Dia 1: Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu. El nom de Jesús (també Manuel)
 • Dia 6: Epifania del Senyor, Adoració dels Reis Melcior, Gaspar i Baltasar. Nostra Senyora dels Reis o del Pi
 • Dia 7: Sant Ramon de Penyafort i Sant Julià, bisbe
 • Dia 9: Sant Julià, màrtir
 • Dia 13: El baptisme de Jesús
 • Dia 14: Sant Fèlix de Nola, prevere, Sant Malaquias, profeta
 • Dia 15: Sant Pau, primer ermità, Sant Maür, abat
 • Dia 17: Sant Antoni Abat
 • Dia 19: Sant Màrius i Sant Canut
 • Dia 20: Sant Sebastià, tribú romà, màrtir. Patró de la ciutat de Palma de Mallorca.
 • Dia 21: Sant Fructuós (o Sant Fruitós), bisbe i Santa Agnès
 • Dia 22: Sant Vicenç, diaca i màrtir
 • Dia 23: Sant Ildefons, arquebisbe
 • Dia 24: Sant Francesc de Sales, bisbe
 • Dia 25: La conversió de Sant Pau, Santa Elvira
 • Dia 28: Sant Tomàs d’Aquino, dominicà (el patró dels estudiants), Sant Valeri i Sant Julià, bisbes
 • Dia 29: Sant Pere Nolasc, fundador
 • Dia 30: Santa Martina, verge i màrtir
 • Dia 31: Dijous Gras. Sant Joan Bosco
Hi ha una dita del gener que fa: Quan vénen els tres barbuts: Sant Pau ermità, Sant Maure i Sant Antoni Abad, vénen els freds cascarruts. Tradicional aquesta setmana a l’inici de la segona quinzena de gener és la més freda de l’any.

També diu el refranyer:
 • Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans
 • La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts
 • La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts
En la tradició popular catalana hi ha un seguit de sants posseïdors de llargues i espesses barbes que celebren la seva onomàstica en el decurs de la mateixa setmana. Les principals diades que inclou la Setmana dels Barbuts són les dedicades a tres sants: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui hi inclou Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).
D’entre les festes més importants de la setmana dels Barbuts hi ha, per la seva extensió dins el territori i la seva popularitat, Sant Antoni Abat, més conegut com Sant Antoni del porquet o dels ases, protector dels animals de peu rodó, els animals de treball de la pagesia i, per extensió, de tots els animals domèstics. En aquesta diada se celebrenles tradicionals beneides d’animals, els Tres Tombs i les representacions parateatrals que tenen al sant i a les seves temptacions, els dimonis, com a protagonistes.

Una altra creença popular, aquesta vegada més difícil de comprovar, afirma que els homes nats en aquesta setmana són peluts, amb una barba espessa, molt de geni, decidits i coratjosos i amb molta empenta, mentre que les nenes nascudes en aquesta setmana se les té per mostatxudes.

[Tret del portal Festes.org]

Sobre Sant Anton (o Sant Antoni, o Sant Antoni Abat, o Sant Antoni de gener, o Sant Antoni del porquet) hi ha moltíssims refranys i dites.

Com a frases fetes us en cito unes poques:
 1. Acabar com el porquet de sant Antoni o Anar més solt que el porquet de sant Antoni (Explicació: aplicat als infants o al jovent que gaudeixen de llibertat excessiva)
 2. Més barbut que sant Antoni
 3. Més brut que el porc de sant Antoni
 4. Sant Antoni, que el ruc cau (Explicació: invocacions còmiques i iròniques quan cau alguna persona i no es fa mal. També quan cau algun objecte)
 5. Semblar el ball de sant Antoni (Explicació: s’aplica als conjunts poc harmònics i a les festes mal organitzades i concorregudes de gents molt diverses)
 6. Tenir menys vergonya que el porquet de sant Antoni
 7. Tindre més fam que lo gorrinet de sant Antoni (o que lo xic de l'esquilador) (Explicació: molta gana)
 8. Voltar més que els porcs de sant Antoni
Hi ha també un seguit de refranys referits al cicle de l’allargament del dia, com veiem en el primer polsim de refranys:
 1. A sant Anton, un pas de bou
 2. A sant Antoni, un pas de dimoni
 3. Des de Sant Anton, una hora més de sol
 4. Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap
 5. Per Sant Antoni Abat, s'allarga el dia mitja hora per cap
 6. Per Sant Antoni de gener camina una hora més el traginer (o una hora més pel traginer)
 7. Per sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré
 8. Per Sant Antoni de gener, el sol al peu del carrer
 9. Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet
A Sant Antoni també se’l coneix per Sant Antoni del porquet i així se’l representa en la iconografia del sant. És el patró dels animals de peu rodó i se celebren els Tres Tombs i les beneïdes d’animals. Trobem molts refranys que relacionen sant Antoni amb animals:

 1. Per Sant Anton tot ocell pon
 2. Per Sant Anton, diu el gall a la gallina: pon!
 3. Per sant Antoni de gener, cavalls amb flocs pel carrer (és la Festa dels Tres Tombs)
 4. Per Sant Antoni de gener, fan festa el cavall i el traginer
 5. Per sant Antoni del bacó, cada u en el seu recó
 6. Sant Antoni del porquí tot just ha nat el garrí
 7. Sant Antoni és un bon sant i el qui té un diner li dóna: mira't bé, tu, l'animal, que és de pèl i no de ploma
 8. Sant Antoni es va enamorar d'un porc, sant Joan d'un be i jo de vostè
 9. Sant Antoni va per mar amb un porc a cada costat
 10. Sant Antoni, patró dels rucs
També se’l mostra sovint enfrontant-se al dimoni. Diu la tradició que va haver de superar les temptacions que li imposà el dimoni:

 1. El disset és sant Antoni i el vint és sant Sebastià; qui bones obres farà no tindrà por del dimoni
 2. La maledicció del dimarts, sant Antoni la llevà
 3. L'endemà de Sant Antoni comencen a sortir el boig i el dimoni
 4. Les cols de sant Antoni mantenen fins el dimoni
 5. Per sant Antoni fa un fred del dimoni
 6. Sant Antoni guarda'ns de foc i dimoni
 7. Sant Antoni i el dimoni jugaven al trenta-u; el dimoni va fer trenta, i sant Antoni, trenta-u (Explicació: patró dels jugadors de naips, perquè segons tradició, el diable el volia temptar fent-lo jugar a cartes, però per més mala jugada que tingués, el sant sempre guanyava per efecte del poder de la seva santedat)
 8. Si surt amb barba serà sant Antoni i si surt amb cua, serà el dimoni
 9. Va dir sant Antoni que Déu va fer el vi i la borratxera el dimoni
Acabaré amb un recitat que va fent un repàs de diferents sants del gener, fins a la Candelera (el 2 de febrer), a les portes del Carnestoltes:
Sant Antoni se'n va a l'oli; gira la mà, troba sant Sebastià; sant Sebastià reganya les dents, troba sant Vicenç; sant Vicenç se'n va a palau, troba sant Pau; sant Pau se'n va a Niudolera, troba la Mare de Déu Candelera

Recordem la pregunta del programa anterior: «Quan diem que esperem una cosa amb candeletes, volem dir que l’esperem amb ànsia, amb inquietud, amb fruïció. Però quin és l’origen d’aquesta frase proverbial?»

[Resposta: Ho recull Joan Amades al llibre Refranys i dites, de la «Biblioteca de Tradicions Populars», publicat el 1935 i reeditat en edició facsímil per Edicions l’Agulla de Cultura Popular de Tarragona el 2006 (pàg. 47): Antigament era usada una candeleta per fixar la duració de diferents afers. En les subhastes era encesa una candeleta en començar i hom només podia fer ofertes mentre cremava. En els judicis l’acusat només es podia defensar durant el temps que cremava una candela, i, un cop acabada, els jutges dictaven sentència. La candeleta va, doncs, associada a la idea de l’ansietat, de la inquietud per conèixer una cosa de cabal interès.]
I acabem amb una pregunta que contestarem en el programa vinent: La setmana passada començàvem el polsim de refranys amb una dita per recordar quants dies té cada mes: Trenta dies té el novembre | i l’abril, juny i setembre; | tots els altres trenta-un | i el febrer vint-i-vuit. Teniu algun altre truc o regla mnemotècnica per recordar-ho? Nosaltres us n’explicarem una la setmana que ve.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

GUAPO!!! us seguire, abraçades Josep

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Josep,

Fas una mica salat, que aquest programa el feia al 2008!

Potser m'hi torno a posar si tinc temps de preparar-ho una mica bé.

De moment tinc espai de refranys, més modest al Fes ta festa: http://festafesta.net/?cat=292