dimecres, 19 de desembre del 2007

Un polsim de refranys

Dels refranys també en diuen els Evangelis populars o que són tractats de filosofia popular. Del que no hi ha dubte és que recullen una saviesa que sovint no es troba en els llibres, que s’ha transmès de boca a orella de pares a fills, des de l’any de la picor, o de la catapum, o de la Maria Castanya, o de la Quica, o de la Nana... vaja!, des de fa molt, molt de temps.

I encara avui, qui més qui menys, sempre té un refrany a punt per fer més entenedora una expressió. I així continuarà sent. Almenys nosaltres hi posarem un granet de sorra perquè es mantinguin vius i no es perdin.

I amb l’ajuda de tots vosaltres n’aprendrem de nous a cada programa. Aquell refrany que saps de fa temps, aquell refrany que t’agrada... No el voldries compartir amb tots nosaltres?

Bona tarda. Avui comença «Un polsim de refranys»...

Teníem previst començar per Santa Llúcia. Finalment, amb uns dies de retard sobre el calendari previst, comencem un nou programa sobre refranys a Ràdio Vallromanes:

  • Que Santa Llúcia ens conservi la vista
  • Per Santa Llúcia, un pas (o un salt) de puça
  • Per Santa Llúcia s’escurça la nit i s’allarga el dia
  • Santa Llúcia, la bisbal, 13 dies per Nadal.

Queden així dits els primers refranys del programa, i amb ells comencem una singladura que ningú sap on ens durà.

Aquest programa que avui iniciem vol ser una represa de l’apartat sobre dites i refranys que amb una periodicitat intermitent apareixia al programa cultural Capvespre, també de Ràdio Vallromanes, cap a finals de l’any 2005.

Es pretén, amb un quart d’hora setmanal, parlar d’una manera amena i distesa sobre refranys, dites populars i tot allò relacionat amb el seu àmbit.

Em sentireu parlar sovint de la Paremiologia. Sí, la pa-re-mio-lo-gi-a, la ciència que estudia les parèmies, el terme genèric per encabir-hi refranys, proverbis, dites, frases fetes, apotegmes, sentències, aforismes, idiotismes, modismes i un llarg repertori de noms d’expressions molt semblants que, a peu de carrer, no ens interessarà gaire distingir. Ja sabeu allò que El nom no fa la cosa. Generalment, doncs, parlarem de refranys.

A cada programa presentarem un tema general o farem repàs d'un mes del calendari. També parlarem de llibres sobre refranys, de refranyers temàtics, de diccionaris que contenen frases fetes i de pàgines web o recursos que podem trobar a Internet si estem interessats en el tema. I farem memòria de folkloristes i historiadors que des que el català és català s’han dedicat a l’arreplega i estudi d’aquestes frases amb tanta personalitat, malgrat que la majoria són anònimes. Joan Amades, Valeri Serra i Boldú, Ramon Violant i Simorra, Sebastià Farnés…

I estem oberts a que ens feu arribar els vostres dubtes o suggeriments a través del telèfon de Ràdio Vallromanes (el 93-572 90 05) o per correu electrònic a l’adreça radiovallromanes@diba.cat. Aquell refrany que no sabeu com es diu en català, aquella dita que no sabeu què significa, aquell proverbi del qual no en sabeu l’origen… I també escoltarem els vostres suggeriments: les frases que heu sentit a dir sempre a casa, les dites relacionades amb el nostre poble i el nostre entorn, aquelles expressions que no hem tocat quan hem abordat un tema concret. Esperem els vostres comentaris i suggeriments. No us en esteu pas!

Tenim un nou espai per compartir refranys i dites, amb una cita inexcusable cada quinze dies. Quinze minuts cada quinze dies per parlar de tot, però de res en particular. Tots en sabem de dites. És la saviesa democratitzadora i ens remuntarem a l'origen dels temps, quan la gent no en sabia de lletra i per això es transmetien els coneixements en versets curts, musicals i fàcils de recordar: digues-li proverbi, digues-li refrany